Cum putem fi siguri că fructele și legumele provenind din Turcia nu ne afectează sănătatea? Ce spune ministrul Agriculturii despre scandalul pesticidelor

Cum putem fi siguri că fructele și legumele provenind din Turcia nu ne afectează sănătatea? Ce spune ministrul Agriculturii despre scandalul pesticidelor
Publicat: 20/11/2012, 23:19
Actualizat: 29/07/2014, 18:07

Fructele și legumele din Turcia vor fi controlate la sânge de autoritățile de la noi din țară. Cel puțin așa anunță Ministerul Agriculturii, care a adoptat măsura după ce s-a constatat că un lot de 120 de tone de grapefruit importat din această țară conțineau reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise.

Autoritățile dau asigurări că în supermarketuri și piețe nu au ajuns fructe sau legume contaminate cu substanța chimică descoperită astăzi în lotul de grapefruit. „Se fac controale regulat, iar până în prezent nu s-au descoperit și alte loturi de fructe sau legume care să fie contaminate cu reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise. Suntem siguri că pe piață nu există alimente contaminate, deși controalele se fac aleatoriu”, a declarat pentru gândul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prezența reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia ridică, potrivit Ministerului Agriculturii, serioase semne de întrebare asupra controalelor efectuate de către autoritățile turce înainte de efectuarea exportului de fructe către alte state.

Substanța descoperită pe lotul de grapefruit se numește imazalil, are acțiune fungicidă și este utilizată în combaterea bolilor la plante. Specialiștii în nutriție avertizează că acest pesticid este unul extrem de toxic pentru organismul uman.

„Odată ingerat, imazalilul atacă ficatul, rinichii, iar unele studii ale americanilor au arătat că acestă substanță ar fi cancerigenă și mutogenă”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentari.

Importurile din Turcia se ridică la aproape 52 de milioane de euro în primele 7 luni ale anului

Chiar dacă Turcia reprezintă un furnizor serios de alimente pentru România, ministrul Agriculturii a spus că, pentru a preveni intrarea pe piață a fructelor și legumelor contaminate, va înăspri controalele în ceea ce privește importurile din această țară. „Dacă până în prezent contralele se făceau aleatoriu, de acum în colo vom controla toate alimentele care vor intra pe teritoriul țării cu rolul de a fi vândute în România. Controalele amănunțite se vor face doar la produsele care provin din Turcia. Vom reveni la controalele aleatorii abia atunci când autoritățile din Turcia ne vor asigura că nu mai există fructe și legume contaminate cu imazalil”, a precizat ministrul.

Cifrele Institutului Național de Statistică arată că importurile din Turcia se ridică la aproape 52 de milioane de euro în primele șapte luni ale acestui an. Anul trecut, România a importat din Turcia produse alimentare în valoare de 80 de milioane de euro, mai arată datele INS.

Mencinicopschi: „Optați pentru fructele și legumele care provin din UE”

Expertul în nutriție Gheorghe Mencinicopschi afirmă că pesticidul descoperit în lotul de grapefruit din Turciannu se curăță prin spălare. „Legislația Uniunii Europene interzice utilizarea pesticidului imazalil în agricultură. Acesta nu poate fi detectat cu ochiul liber. Fructele și legumele stropite cu acestă substanță nu au un miros diferit și nici o culoare aparte”, a mai spus directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Expertul avertizează că riscul de intoxicare al organismului apare chiar dacă nu se mănâncă coaja fructului stopit. „Prin manevrabilitatea fructului ajungem să contaminăm și pulpa acestuia, chiar dacă coaja nu o mâncăm. În plus, gospodinele obișnuiesc să folosească coaja de citrice la prăjituri sau chiar la prepararea ceaiului”, menționează prof. dr. Mencinicopschi.

Pentru a preveni apariția unor intoxicări ale organismului cu substanțe periculoase, specialistul recomandă să cumpărăm fructe și legume care provin din Uniunea Europeană.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”